Blogi

maaliskuu 31, 2017

Kivioppia seuraaville sukupolville

Luonnonkivirakentamista ollaan harjoitettu vuosituhansia aina Egyptin pyramidien rakentamisesta nykyvuosituhannen taivaita hipoviin pilvenpiirtäjiin. Rakentamisen kohteet muuttuvat, mutta edelleen kivirakentamisessa asennustaito pitää olla kivenkovassa kunnossa. Kiviasentaminen on vastuullista työtä, joka vaatii paljon erikoisosaamista. Painavia kiviä siirrellään työmailla käsin ja konein, ja niitä sahataan ja porataan usein hankalissakin työmaaoloissa. Rakentamisen lopputuloksen kannalta kiviasentajalla on merkittävä rooli koko projektin onnistumisen kannalta.

Esittelimme viime vuoden lopulla nuoremmista kivimiehistämme Miron ja tänään huomiomme kiinnittyy Aleksiin. Aleksi on aloittanut tämän vuoden alussa Suomen graniittikeskuksella kiviasennushommissa. Tämä positiivinen ja kaikkien kanssa toimeentuleva nuori luonnonkivialan lupaus on työskennellyt aiemmin rakennuksilla rakennusapulaisen hommissa, ja on päässyt nyt graniittikeskuksen oppiin. Graniittikeskuksen oma kiviasentamisen konkari Jorma on opettanut Aleksille kivirakentamisen ammattitaitoa. Kiveä ja asennusmenetelmiä käytetään monipuolisesti julkisivurakentamisesta sisustukseen, joten kiviasentajalta vaaditaan monipuolista rakentamisen osaamista. Töitä on tiedossa niin tasokivien kuin seinien asentamisessa, ja kivirakentamisen ammattitaito rakentuu kivi kerrallaan.

Hämeentiellä tehdään parhaillaan 20 -luvun asuinrakennukseen mittavaa julkisivuremonttia, jossa Graniittikeskuksen kivimiehet Aleksi ja Jorma ovat asentaneet sokkelikivet. Tässä vanhan talon julkisivuremontissa arvostetaan kotimaista materiaalia ja kivityöosaamista, ja sokkeliin laitetaan uudet Graniittikeskuksen kurun punaruskeat kivet. Hämeentien urakka on graniittien osalta jo loppuvaiheessa, joten asennustyöt jatkuvat seuraavaksi muissa kohteissa. Kivenkäytön arvokohde eduskuntatalo tarvitsee Graniittikeskuksen kiviasennuksen ammattitaitoa ja Jorma ja Aleksi ovat saaneet siellä valmiiksi niin hissien lattioita, isoja lattiapintoja sekä kivisiä jalkalistoja. Eduskuntatalo on malliesimerkki siitä, miten suomalainen luonnonkivi säilyttää arvonsa vuodesta toiseen. Osassa rakennusta vaihdetaan vanhat kivet kokonaan uusiin, osassa taas vaihdetaan muutamat rikki menneet kivet uusiin ja kunnostetaan vanhoja kiviä. Kokonaisuutena pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa. Eduskuntatalon kaltaisessa arvokohteessa kivien asentamisessa on omat ominaispiirteensä arvokkuuden ja historiallisuuden vuoksi. Toisen kokoluokan työmaa kutsuu Aleksia, kunhan turvallisuusasiat ovat kunnossa seuraavan työmaan osalta. Aleksi pääsee kauppakeskus Redin työmaalle rakentamaan yhtä maamme suurinta kauppakeskusta ja sen ympäristöä.

Kiviasennuksen saloja siirretään sukupolvelta toiselle yhä jonkin verran kokeneemmilta kivimiehiltä oppimalla, mutta opiskelujen tärkeyttä ei voi myöskään vähätellä. Rakennustekniikka kehittyy koko ajan, ja asennustyön nopeuttamiseksi kehitetään jatkuvasti uusia menetelmiä. Aleksillakin on suunnitelmissa lähteä tulevaisuudessa opiskelemaan rakennusmestariksi. Rakentaminen on kiinnostanut pienestä pitäen Aleksin kulkiessa isänsä mukana rakennushommissa. Innostus on juurtunut ja kasvanut pikkuhiljaa ja tulevaisuudessa hän näkee itsensä haaveammatissaan rakennusmestarina.

Fyysisesti raskaan työn lisäksi Aleksi tykkää liikkumisesta; Hän pelaa sulkapalloa ja frisbeegolfia, harrastaa talvisin laskettelua ja omaa aktiivisen historian rullalautailun parissa. Aktiivisuus ja positiivisuus ovat meille tärkeitä arvoja, jotka kulkevat mukana koko rakennusprosessissa aina suunnittelusta asennukseen.

 

Juttuun on löydetty kiviasennuksen inspiraatiota julkaisusta: Kiviteknologia 4, luonnonkivituotteiden asennustekniikka

Kirjoittaja: admin

0
Yhdistää
Ole hyvä ja odota...
Jätä meille viesti

Onko sinulla kysyttävää? Haluatko tarjouksen? Jätä meille viesti niin otamme sinuun pian yhteyttä.

Nimesi
* Sähköpostisi
* Kysymyksesi
Kirjaudu keskusteluun

Onko sinulla kysyttävää?

Nimesi
Sähköpostisi
* Kysymyksesi
Miten voimme olla avuksi?