Blogi

elokuu 23, 2017

Irtonaisia kiviä ja rapautuneita saumoja

Reilu 2,5 vuotta sitten remontin tarpeessa oleva Eduskuntatalo huputettiin ja alkoi kansallisomaisuutemme kunnostaminen. Lähes 90 vuoden käytön jälkeen, 2015 keväällä rakennuksen julkisivukivet purettiin. Korjausrakentamisen ja arvorakentamisen näkökulmasta Eduskuntatalon päivittäminen tähän päivään on ollut merkittävä hanke. Lemminkäisen urakoimassa hankkeessa myös me olemme saaneet olla mukana tekemässä sitä mitä parhaiten osaamme eli korjaamassa ja rakentamassa luonnonkivirakenteita.

Arvokohteiden korjaaminen on eri asia kuin uuden rakentaminen. Arvokohteissa pidetään yllä vanhaa mahdollisuuksien mukaan ja uusitaan sen verran kuin on tarpeen. Vanhoissa arvorakennuksissa ei toimita nykyajan standardeilla vaan materiaalit ja mitoitukset ovat uniikkeja. Työn sisältö, laajuus ja aikataulu ovat jossain määrin vaikeasti ennakoitavissa, koska kohteesta voi löytyä merkittävästi lisätöitä, erikoisia materiaalitarpeita ja odottamattomia yllätyksiä. Vasta kun paikka on purettu, huomataan mikä on rakennuksen todellinen tilanne. Suunnittelun ja toteutuksen valvonnassa on arvokohteissa mukana enemmän tahoja kuin yleensä. Mukana on rakennuttajien ja arkkitehtitoimistojen lisäksi paljon muuta porukkaa. Museoviraston valvojat ja muut tahot pitävät huolta korjaamisen laadusta ja vanhan säilyttämisestä. Valvontakollegio käy paikan päällä ohjeistamassa aloitettavaa työtä ja ohjeistus saadaan niin suullisesti kuin kirjallisestikin. Jopa 10 henkinen ryhmä saattaa olla paikalla valvomassa töiden aloitusta.

Puhumme usein ja mielellään luonnonkiven lyömättömistä ominaisuuksista ja myös Eduskuntatalon kohdalla meillä on sana sanottavana. Peseminen on ollut luonnonkivien kohdalla monessa kohtaa ainoa tarvittava korjaus. Reilu 25 vuotta sitten julkisivu pestiin, jolloin kivimateriaalin väri kirkastui huomattavasti ja kesti katseita aina uuteen remonttiin saakka. Samassa remonttirytäkässä tehtiin kaareva takaosa ja lisäsiipi, jolloin talon kuutiomäärä lähes tuplaantui. Graniittikeskus oli ensimmäistä kertaa mukana eduskunnan parannuksissa vuonna 2007-2008 peruskorjausvaiheessa eli pohjoisen lisäsiiven saneerauksessa. E-osa eli varsinainen päärakennus koki kaikkineen melkein 10 vuotta saneerausta ja se on nyt viimeistä silausta vailla valmis. Tällä kertaa olemme mukana monipuolisesti niin lattia kuin porraskorjauksissakin. Pääsisäänkäynnin aulan kalkkikiviin tehtiin merkittävä määrä korjauksia ja muutoksia. Porrasaulat eli rotundat on tehty Kuusamon kivellä ja niissä on vaihdettu vanhaa ja tuotu uutta kiveä tilalle. Vähäisellä käytöllä olevat kohteet eivät olleet kuluneet paljoakaan ja niissä edes kivien pintoja ei pitänyt korjata. Osittain korjauksissa selvittiin sillä, että vanhat laatat irrotettiin ja kiinnitettiin uudelleen ja saumat uusittiin. Joitain aiemmin muilla materiaaleilla tehtyjä lattioita tehtiin tällä kertaa kivestä, jotta ne kestävät taas seuraavat sata vuotta.

Mielenkiintoisinta tässä projektissa oli 90 vuotta sitten asennettujen rikkoutuneiden kivien korvaaminen uusilla vastaavilla kivillä. Mistä löytää täysin samaa kiveä kuin vuosikymmeniä sitten käytetty kivi? Jo tuotannosta poistuneiden materiaalien löytäminen on aiheuttanut pientä päänvaivaa ja jos jonkinlaista tutkintaa. Ajan ja auringonvalon haalistamaa kiveä kun ei louhita, vaan alkuperäinen kivi näyttää erilaiselta kuin talossa 90 vuotta elämää nähnyt versio. Etsintöjen jälkeen kiviä löytyi mitä ihmeellisimmistä paikoista. Etsinnöissä käytiin läpi niin omat kuin naapureiden takapihojen kivikasat. Esimerkiksi Järppilän Rosa -graniittia ei enää louhita, mutta sitäkin löytyi tarvittava määrä ja onnistuimme kaikkien kivilattioiden tekemisessä. Kolmårdenin marmoria tuotiin aikoinaan Ruotsista eduskuntatalon laatoiksi, mutta siinäkin 90 vuotta sitten käytetty kivi on eri sävyistä kuin nykyään louhittu versio. Hionta-asteella pystytään vaikuttamaan kiven tummuuteen ja sävyjen kirkkauteen ja hionta-asteen hienosäädöllä päästiinkin lähelle alkuperäistä ilmettä.

Vaiherikkaan rakentamisen jälkeen viimeisetkin kivet ovat loksahtaneet kohdilleen ja rakennus henkii taas uudenlaista arvokkuutta. Julkisivun huput ovat hävinneet ja muuttoa on tehty juhannuksesta lähtien ja käytävillä kävelee jo enemmän virkamiehiä kuin remppamiehiä. Kaiken pitää olla valmista syysistuntokauden aloitukseen mennessä. Kun meidän työ Suomen merkittävimmässä graniittilinnassa loppuu, toiset vasta aloittavat.

Kirjoittaja: admin

0
Yhdistää
Ole hyvä ja odota...
Jätä meille viesti

Onko sinulla kysyttävää? Haluatko tarjouksen? Jätä meille viesti niin otamme sinuun pian yhteyttä.

Nimesi
* Sähköpostisi
* Kysymyksesi
Kirjaudu keskusteluun

Onko sinulla kysyttävää?

Nimesi
Sähköpostisi
* Kysymyksesi
Miten voimme olla avuksi?